TÜRK HAMAMI
Tarihimizdeki Yeri
Isıtmak, sıcak olmak anlamında kullanılan hamam kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Hamamın tarihteki yerine bakıldığında bir çok medeniyet tarafından farklı şekillerde kabul görülmüş ve sosyal yaşantıya dahil edilmiştir. Bir diğer yandan Anadolu ve Balkan coğrafyasında yaygın olan hamam kültürünün sebebi hiç kuşkusuz Romalılar ve İslam diniyle tanışmasının ardından Türkler hamama ayrı bir hassasiyet göstermiştir.
Türklerin Anadolu’ya yerleşmesiyle hali hazırda İslamiyet’le gelen temizlik kültürü, Roma-Bizans hamam kültürüyle birleşip kendine özgü bir yapıyla Türk Hamam Kültürü’nün oluşumunu sağlamıştır. Türk hamamlarını Roma hamamlarından ayıran en önemli özellik , Selçukluların Anadolu’ya yapmaya başladıkları hamamlarda kurna başında yıkanılır. Soğuk vücudu kaliteli bir biçimde terleterek yumuşatmak için hamamın orta bölümünde bulunan ve hamamın ısısından daha yüksek bir sıcaklıkta olan göbek taşı kullanılır. Romalıların kullandığı sauna ve buhar odası Osmanlı hamamlarına sonradan ilave edilmeye başlanmıştır
Osmanlı zamanında hamamlar gerek günlük hayatta gerekse kültürel yaşantıda çok önemli bir yere sahipti. Devlet kuruluşundan itibaren sınırlarının ulaştığı her yere hamam yaptırmıştır.
Hamamın Faydaları
1- Hamam mutluluk hormonunu tetikler.
Hamamın sıcaklığı vücuttaki seratonin ve endorfin adı verilen mutluluk hormonlarını etkiler . Mutluluk hormonlarının salgılanmasıyla birlikte beden dinlenir ve zihin tüm gün açık olur. Böylelikle kendinizi mutlu hissedersiniz.
2- Ölü derilerden kurtulun.
Hamamın en önemli faydalarından biri de ölü deriyi vücuttan atarak vücudun yenilenmesini ve derinizin nefes almasını sağlar.
3- Hamam bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hamamlar soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı birebir şifa olarak biliniyor. Bilinen bir diğer faydası da sıcaklığın etkisiyle kan içerisinde bulunan hücrelerin artmasına yardımcı olur ve mikroplara karşı direnci artırır.
4- Hamam sıcağı eklemlere ve adalelere iyi geliyor.
Hamam sıcağı eklemlerinizi ve kaslarınızı gevşeterek rahatlatır. Bu sayede kas ağrılarınızı tedavi eder.
5 -Sinüs tıkanıklığına karşı hamam en iyi çözüm
Özellikle mevsim değişiklik dönemlerinde soğuk havanın etkisiyle sinüs tıkanıklığı en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Hamamın içerisinde bulunan sıcak hava solunduğunda ilk olarak sinüsleri açar ve rahat nefes alımını sağlar.
6- Vücudun nefes almaması stresi tetikler.
Yapılan araştırmalara göre stresin en büyük tetikleyicilerinden bir tanesi de vücudun nefes alamamasıdır. Hamam vücuttaki gözenekleri ölü derilerden kurtararak vücudun nefes almasını bu sayede stresi de vücuttan uzak tutar ve rahatlayarak hafiflemesini sağlar.
7- Hamam yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Hamamın Kullanımı ve Kuralları
Hamama girmenin usulü hemen sıcak bölüme geçmeyip ara ılıklık bölümünde biraz kalarak sıcak bölüme geçmek yani vücudu alıştırarak sıcak bölüme girmektir.
Bir diğer önemli husus hamamdan çıktıktan sonra üşütmemeye dikkat etmektir. Kalın giysiler giyilerek dışarı çıkıldığında soğuk havaya maruz kalınmaması gerekir.
Bir diğer önemli husus da hamamda baş bölgesine çok sıcak su dökülmemelidir. Çok sıcak su dökünmek beyne zarar verebilir.
Yapılması gereken bir diğer kural ise hamamdan çıkınca iyice kurulanmak gerekir. Hekimler kurulanmaya çok önem verir. Bedenimizin bütün bölümleri çok iyi kurulanmalı ve beden nemli bırakılmamalıdır.