Masaj Türleri Neye İyi Gelir?
Masaj vücuttaki kasları rahatlatan ve stresi azaltan bir ritüeldir. Masajı uzman kişiler uygulayınca vücutta daha çok etki bırakıyor. Masaj ayrıca kasların dinlenmesini ve gevşemesini sağlayan bedeni dinç tutan bir çeşit meditasyon işlevi görür.
Masaj uygulanan cildin üzerindeki ölü hücreler uzaklaştırılır cidin yüzeyi temiz ve yumuşak bir görünüm elde eder. Masaj yaptırırken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de masajı ne için uyguladığınız. Birçok farklı çeşidi bulunan masajın pek çok farklı faydaları bulunmaktadır.
Vücudumuzu rahatlatan çeşitli masaj teknikleri şunlardır;
1. Sporcu Masajı
Sporcu masajı, spor yapan kişilerin fiziksel ve fizyolojik gelişimine etki eden bir masaj türüdür. Sporcunun antrenman öncesi ısınmaya, dinlenmiş bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olur. Spor Masajı vücuttaki hassas dokuyu, hasarlı kasların olduğu noktaları teşhis eder. Kaslardaki gerginliği azaltarak rahatlatılmasına ve sakatlıkların önüne geçilmesine yardımcı olur. Spor Masajı , ağır bir egzersiz sonrası sporcunun kendini çabucak toparlanmasını sağlar. Vücuttaki direnci ve esnekliği arttırır. Kalp atışını yavaşlatarak kan basıncını düşük seviyede korur. Vücuttaki eklem çevresinde oluşan şişkinlik ve ödem gibi sorunların giderilmesine katkı sağlar. Bu tür masajlar spor yapan insanlar ve uzmanlaşmış sporcular için kaçınılmaz etkili sonuçlar elde eder.
2. Yüz Masajı
Yüz Masajı, yüzdeki bütün kasların rahatlatılması için uygulanan bir masaj türüdür. Cildin alt tabakasına ulaşarak tembelleşen kasları harekete geçirerek cildin yenilenmesini sağlar. Ciltteki kırışıklık ve yaşlanma belirtilerine karşı mücadele eder. Bu sayede kan dolaşımı bozukluğunu giderir ve hücre yenilenmesini hızlandırır. Cildin daha dinç ve taze bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Yüz Masajı yüzdeki ölü derilerin giderilmesini sağlayarak cildi temiz tutar. Akne ve sivilce gibi sorunların oluşumuna zemin hazırlayan toksinlerin ve kirlerin vücuttan yok edilmesine yardımcı olur. Yüz Masajı aynı zamanda stres, uyku problemi, migren, baş ağrısı sorunları ve merkezi sinir sistemini rahatlatmak isteyen insanların tercihidir. Yüz Masajı yüz kaslarındaki baskıyı azaltır ve kişinin konsantrasyon gücünü arttırır. Yüzün yanı sıra dekolte, boyun ve omuz bölgelerini de içeren bir masaj türüdür. Bu tarz sorunları olan insanlar için ideal bir çözümdür.
3. Ayak Masajı (refleksoloji)
Ayak Masajı, ayakların belli noktalarına ufak dokunuşlarla bloke olmuş bölgeleri harekete geçirerek vücudun kendi kendini iyileştirmesini ve rahatlamasını sağlayan bir yöntemdir. Ayak refleksolojisi, ayak bileği zedelenmeleri, gün içerisinde spor ve iş yapmak durumunda kalan insanlar için iyi bir çözümdür. Ayak Masajı, sadece ayak ağrılarıyla kalmayıp aynı zamanda vücudun stres ve kaygılarını azaltır. Ayağımızın her noktasının vücudumuzda temsil ettiği bölgeleri vardır. Ayak Masajı vücudumuzda bulunan organlar ayağımızdaki bir sinir dokusuna denk gelir. Hasta olan bir kişinin genel olarak sağlığını düzeltebilmesi için ayakta bulunan bu noktalara masaj uygulayarak iç organları da olmak üzere tedavi edilmesine yardımcı olur.
Refleksoloji Masajı ayaklara basınç uygulayarak yapılır ve bu sayede hastanın tepkisi ölçülür. Bu işlem sonucunda hastanın problemli bölgeleri tespit edilir ve nasıl bir masaj teknikleri uygulanacağı belirlenir. Ayrıca bu masaj kişiye özel yapıldığından bu işlem herkese farkı uygulanır. Hatta hastanın yaşı, hastalık türü, hasta olan kişinin psikolojik ve fiziksel sorunları ele alınarak uygulanır.
Ayak Masajı yapılmadan önce ayakların temiz ve hijyenik olması gerekir. Kişiye özel hassasiyetle masaj sıkıca bastırılarak hastanın gıdıklanması önlenir. Ağrılı olan bölgeye daha fazla neden olmamak için seçilmiş noktalara masaj uygulanır. Ayak Masajına öncelikle ayak bilekleriyle başlayarak burada bulunan bağları ve sinirleri gevşetilmesi sağlanır bu adımdan sonra ayak tabanlarına geçilir.
4. Derin Doku Masajı
Derin Doku Masajı, kulunç ve kas sertleşmelerinin yoğun olduğu, cilt tabakasının altındaki derin bağ dokularının bulunduğu katmanlara ulaşmak için sert basınçlı ve yavaş vuruşlarla uygulanan bir yöntemdir. Hastada bulunan kronik ağrılar, boyun ve üst sırt, bel ağrısı, bacak kas gerginliği ve şiddetli omuz ağrıları gibi bölgelere uygulanır. Özellikle buradaki kasların ve dokuların rahatlamasını sağlar ve esneme ile o bölgenin ağrısını tedavi eder. Vücudumuzdaki sınırlı hareketliliği ve iltihaplanmayı da önler.
Vücudumuzda stres, hareketsizlik ve yanlış şekilde kullanılan hareketlerden kaynaklı ortaya çıkan kaslardaki kasılmalar, gerilmeler ve sert dokular görülür. Bu bölgelerde çıkan rahatsızlıklar kişinin gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Derin Doku Masajı ise ortaya çıkan bu olumsuz problemlerin çözülmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Derin Doku Masajı özellikle günümüzde yaygın olan fibromiyalji ağrısının giderilmesinde çokça kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Derin Doku Masajı ile yavaş ve sert baskılar uygulayarak bedenin dinamizmini arttırarak, hücrelerin de yoğun bir şekilde oksijenle beslenmesi ve dolaylı yoldan ciltte gözle görülür bir parlaklık elde eder. Enerji akışının artması ile vücut dirençli ve zinde kalır. Vücutta bulunan fiziksel sorunlar derin doku masajı ile psikolojik olarak da kişinin dengeye ulaşmasını kolaylaştırarak o kişinin stres ve kaygı gibi nedenlerle meşgul olan zihninin rahatlamasına yardımcı olur.
5. Aromaterapi Masajı
Aroma kelimesinin sözcük anlamı hoş ve güzel koku demektir. Aromatik bu hoş kokunun içine dahil olan lavanta, gül, yasemin gibi bitkilerin kabuklarından, yapraklarından, çiçeklerinden, meyvelerinden damıtılarak elde edilen yağların ruhsal ve fiziksel olarak iyileştirme sağlamasıyla birtakım masaj tekniklerini içinde barındırarak ortaya çıkmıştır. Bu yüzden aromaterapi bütüncül tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. Aromaterapi Masajında kullanılan herhangi bir yağın etkileri farklı sonuçlar gösterir. Kimi yağlar kişiyi sakinleştirirken kimi yağlar ise enerji verir. Aromaterapi Masajı genellikle yoğun stres, baş ağrısı ve migren atakları, halsizlik, bitkinlik, yorulmaya bağlı kas ağrılarında, eklem iltihaplanmalarında, romatizma hastalıklarında, boyun, bel, sırt, omuz ağrıları gibi ağrıların giderilmesinde tercih edilir.
Aromaterapi masajında kullanılan yağların hem kokusu hem de masaj uygulamasıyla vücutta gevşeme ve rahatlık hissi verir. Terapide kullanılan her farklı koku beyne giderek bedenin ve zihnin rahatlamasına ve stresin azalmasına yardımcı olur. Aromaterapi Masajı, ruhsal ve psikolojik olarakta depresyon, konsantrasyon, uykusuzluk, astım gibi hastalıklarında şifa bulmasında etkili olmuştur. Ayrıca bu yağlar vücutta kan dolaşımını ve kan akışını hızlandırarak organlara oksijenin daha hızlı iletilmesini sağlar. Aromaterapi masajı vücudun dinç kalmasını ve kişinin kendini mutlu, huzurlu hissetmesini sağlar. Terapide kullanılan yağlar kişinin istekleri ve beklentisi doğrultusunda bedenlerine uygun bir şekilde seçilir.
Aromaterapi masajı ile cilt yüzeyi ısınarak ciltteki kas ve doku bölgelerinde gevşemeyi arttırır. Aromaterapi masajı, iyileştirici özelliğiyle cildin yenilenmesini sağlayarak cilde ışıltı ve güzellik katar. Ciltte bulunan toksinleri ve bakterileri temizleyerek cildin pürüzsüzleşmesine yardımcı olur. Ciltte ve saçlarda oluşan egzama, kaşıntı ve döküntü gibi deri hastalıklarının giderilmesinde tercih edilir. Aromaterapi masajı, vücutta oluşan terleme veya şişkinlik gibi sorunların çözülmesinde de faydalı bir işlemdir.
6. Selülit Masajı
Selülit, deri altında oluşan dolaşımın düzensiz, sağlıksız olması nedeniyle ortaya çıkan keselerin yağ dokusu ile sarılması ve aşırı yağ birikmesiyle oluşan daha çok bacak, kol, kalça bölgelerinde gelişen portakal görünüme sahip dolaşım bozukluğudur. Selülit sadece bayanlarda rastlanan bir problemin dışında erkeklerde de görülebilen bir sorundur. Erkeklerde minimum kadınlara göre daha az seyreder. Bu da kadınların östrojen seviyesi, selüliti ve yağ birikimini arttırdığı için kadınlarda daha yoğun bir şekilde görülmektedir.
Selülit sadece kiloya bağlı kalmaktan ziyade zayıf ve ince bayanlarda bile görülmektedir. Selülitin oluşmasında ki başlıca sebepler; hormonal değişiklikler, beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam, egzersiz yapmamak, vücudu sıkan kıyafetler, yaşam tarzı , genetik ve dolaşım bozukluğu problemleridir.
Selülit Masajı, selülit tedavisinde oldukça başarılı bir yöntemdir. Selülit Masajı vücudun belli başlı bölgelerine gönderilen titreşim sonucu ile vücutta bulunan bir takım yağların hızlı bir şekilde yakılmasına, sıkıştırma yöntemi ile fazla yağların gerginleşmesine, halsizlik ve ödem sonrası oluşan laktik asitin atılmasına yardımcı olur. Selülit Masajı, öncelikle uygun yağlar seçilerek kişinin problemli bölgesine masaj yaparak uygulanır. Selülit masajı, kasların eritilmesine yönelik yapılan bir çalışma olmaktan ziyade o bölgedeki yoğun selülitli kısmın uygun masaj teknikleri seçilmesiyle tedavi sağlanır. Masaj sonrası fazladan atılan yağlarla selülit ortadan kaldırılır. Selülit Masajı, ayaktan başlayarak diz, baldır ve kalçalara doğru yapılan bir işlemdir. Selülit Masajı, cilt altındaki kanın dolaşımını sağlayarak damarların daralmasını ve kanın düzenli bir şekilde bacaklardan akmasını hedefler. Bu işlemle birlikte bozuk kan dolaşımını harekete geçirerek vücutta biriken toksinlerin atılmasını ve hücrelere oksijenin gitmesini kolaylaştırarak vücudun sağlıklı bir yapıya dönüşmesine katkı sağlar. Selülit Masajı ile vücudun kan dolaşımı arttırılarak ciltte yaşlanma belirtileri giderilir ve cilt esnek bir görünüm elde eder.
7. Kahve Masajı
Kahve Türk kültürümüzün günümüze taşıdığı en önemli miraslarındandır. Günlük hayatımızda sürekli olarak tüketilen bir içecektir. Kahve Masajı, yoğun ve stresli hayatın vermiş olduğu fiziki sorunların giderilmesinde etkilidir. Kahve Masajı uygulayarak cildin daha pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde etmesini sağlar. Kahve masajı, cildin sıkılaşmasını ve cilt altındaki dokunun kan akışını hızlandırması işleviyle ciltteki gözenekleri ve tıkanıkları açarak cildin daha iyi bir şekilde beslenmesine yardımcı olur. Ayrıca dokuda bulunan sıvının atılmasına ve cildin yeni bir enerji kazanmasında etkili bir yöntemdir. Çoğu kişinin selülitle savaşmasında Kahve Masajının büyük bir etkisi görülmektedir. Masaj esnasında kullanılan kahve özlü peeling cildin ölü hücrelerden arındırılmasına ve yumuşak bir cilde kavuşmasına yardımcı olur. Kahve Masajı cildi aydınlatarak ciltte oluşan kırışıklığı önler, leke görünümünü azaltır ve cildin tonunu eşitler.
8. İsveç Masajı (Klasik Masaj)
İsveç Masajı, İsveçli Fizyolog Per Henrik Ling ‘in geliştirdiği ”Medikal Jimnastik” sistemini 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. İsveç Masajı ismini buradan almakla beraber İsveç’te olmak üzere diğer ülkelerde bu masajı ‘Klasik Masaj‘ olarak bilmektedir.
Ağrılı kasların esnekliğini arttırmak ve kişiyi sağlığına kavuşturmak için İsveç Masajı uygulanmıştır. İsveç Masajı, beş farklı teknik ile kasları ele almıştır. Bu teknik sonucunda kaslarda ve dokularda rahatlatma gözlemlenir. İsveç Masajında uygulanan darbe teknikleri şunlardır. Yoğurma (petrisaj), sıvazlama (öfleraj ), sürtünme, çarpma, Vibrasyon (titreşim), sinir vuruşları ve isveç jimnastiğidir. İsveç Masajı uyguladığı bu yöntemle kaslarda oluşan düğümlenmeyi, yapışık dokuyu açar.
İsveç Masajı genel olarak kişinin gündelik yaşantısında oluşan laktik asit ve türevlerinin vücuttan atılmasını, vücudun dinç ve zinde kalmasını sağlamak ve günlük yorgunluklarını, sıkıntılarını düşürmek amacıyla yapılan rahatlama ve gevşeme yöntemi olarak bilinen bir masaj türüdür.
İsveç Masajı, özel masaj yağları kullanılarak yapılır. İsveç Masajı, dolaşımı düzenli bir şekilde hızlandırarak doku ve hücrelerin canlanmasını, dolaşımın düzenli bir şekilde akmasını, kaslarda oluşan gerilimi azaltarak konsantrasyonun güçlenmesini sağlar. İsveç Masajı ile kan dolaşımının hızlanması için öncelikle aynı yöne doğru basınç uygulayarak kanın kalbe doğru dönmesi hedeflenir. Masajı uygulayan uzmanlar baskıyı sağlamak için vücudun üzerinde parmaklarını, ellerini, ön kolunu ve dirseklerini kullanır. Çoğunlukla ana kaslar üzerinde çalışma gösterilir. İsveç Masajı, uyku problemleri yaşayan kişilerin düzenli ve kaliteli bir uyku alabilmesi içinde etkilidir. İsveç Masajı psikolojik problemlerin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
9.Köpük Masajı
Türk geleneği olan Köpük Masajı daha çok hamamlarda kullanılan tellaklar tarafından yumuşamış bir cildin yüzeyine kese yapıldıktan sonraya uygulanan, vücudun ölü derilerini arındıran ve temizlenmesinde etkili olan bir yöntemdir. Köpük Masajındaki amaç kese yapıldıktan sonra sabun kullanarak kesenin bıraktığı kirleri cildin yüzeyinden arındırmak ve köpükle beraber kayganlaşan vücuda masaj uygulayarak vücudun rahatlatılması sağlamaktır. Yapılan peeling işlemiyle cildin gözenekleri açılarak cildin nefes alması sağlanır. Köpük Masajı işlemiyle vücut daha pürüzsüz, sağlıklı, canlı bir görünüme kavuşur. Keseyle beraberinde yapılan bu masaj aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Kese ve Köpük Masajı diğer masaj türlerinden daha baskılı ve sert bir masaj türüdür. Bu şekilde olmasının nedeni günün vermiş olduğu yorgunluğu ve stresi almasıdır.
Cildin kapalı olması nedeniyle ortaya çıkan terleme ve cildin üzerindeki tabaka oluşumu Köpük Masajı ile cildin rahatlıkla hava almasını sağlayarak cildin yenilenmesini sağlar. Kese ve Köpük Masajı ile psikolojik sorunların giderildiği görülür. Ayrıca vücudun kıl köklerinde meydana gelen sivilce ve akne gibi iltihapların azalmasında etkili bir masaj türüdür.
10. Hamile Masajı
Hamile Masajı, hamilelik öncesinde, hamilelik esnasında ve sonrasında uygulanan bir masaj türüdür. Hamilelik esnasında ortaya çıkan birtakım problemler; Aşırı kilo artmasıyla oluşan ayak ağrıları ve şişmeleri, bebeğin anne karnındayken anneye vermiş olduğu baş, boyun, sırt ağrıları, bacak ağrıları ve vücutta oluşan ödemlerdir. Hamile masajı, yumuşak adımlarla ve anlık dokunuşlarla uygulanarak hamilelik esnasında gelişen stres, gerginlik, bunalım gibi psikolojik sıkıntıların giderilmesinde yardımcı olur. Doğal Masaj uygulaması hamilelikte yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir terapi işlemidir. Şişmeler ve ağrılar vücudun yorulmasına, fiziksel ve duygusal olarak etkilenmeye sebep olduğundan masajla duygular canlanır, hamile olan kişinin kendini iyi ve motive hissetmesinde etkili olur.
Hamile Masajının en etkili faydası artmakta olan kan dolaşımı ile esnekliktir. Hamilelik esnasında sürekli değişen kan basıncının neden olduğu dolaşım sorunları Hamile Masajı ile ortadan kalkar. Masajla kas dokuları yağlanarak, en iyi şekilde hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas kuruyup susuz kaldığında dokular birbirine kenetlenir ve katılaşır. Kaslara verilen sıvı sayesinde kaslar yumuşayarak esneklik elde edilir. Vücuttaki kaslarda dolaşım arttıkça gelen besinle ve giden atıkla kaslardaki rutin artar ve kaslar daha sağlıklı görünür.