Eski toplumlarda masaj yapılarak vücudun dinlenmesi ve rahatlaması sağlanırdı. Roma döneminde Hamamlardan esinlenerek tayzikli su ile masaj kültürü oluşturulmuştur. Tayzikli suyun basınçla vücutta oluşturduğu rahatlama ve dinlenme etkisi günümüzde kendini geliştirerek Jakuzi halini almıştır. Farklı birçok modeli ile halen günümüzde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Jakuzi, genellikle her insanın evinde bulundurmak istediği bir banyo türüdür. Jakuzilerin iç kısımlarına bakıldığında, suyun püskürttüğü belli başlı noktalar bulunur ve bu noktaların adına jet adı verilmektedir. Jakuzide yer alan motorun basınçlı bir hava ile suyun karışımını sağlayarak püskürtme işlemi ortaya çıkarmaktadır. Bu işlemin suyu hareketlendirmesi ile vücuda vermiş olduğu yumuşak dokunuşlarla masaj uygulayarak bedende hidroterapi etkisi göstermektedir. Vücudun belli bölgelerine sıcak suyun basıncını artırıp azaltarak uygulanan bu yöntem, insan vücudunun daha zinde kalmasını, kişinin kendini rahatlamış ve kendini yenilenmiş hissetmesini sağlamaktadır. Jakuziler, gün içerisinde oluşan stres ve sıkıntıların aşılmasında, bedensel yorgunluğun giderilmesinde, iş hayatın insan vücuduna yansıyan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasında çoğu insanlar tarafından tercih edilmektedir.
Jakuzilerin farklı şekillerde modelleri bulunsa da içerik kısmı daima aynı işlevi göstermektedir. Jakuzilerin yan ve sırt kısımlarında ve taban bölümlerinde her zaman jet delikleri bulunmaktadır. jakuziyi, banyodan ayıran özellik ise bu deliklerin olması ve masaj tekniğinin bulunmasıdır. Suyun hareket etmesini ve masaj teknikleri sergilenmesini sağlayan kısım jetlerdir. Jakuzide jet kısımların yanında hava delikleri yer almaktadır. Hava delikleri basıncın azalmasını sağlayarak insan vücudunda oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçmektedir. Hava deliklerinin yardımı ile suyun köpürmesi sağlanmaktadır. Jakuzi çeşitlerine baktığımızda;
Düz Jakuziler, genellikle dikdörtgen şeklinde ve hat kısımları daha düz olanlardır. Bu tarz jakuziler evlerde veya otellerde köşe taraflarda bulunan jakuzi tipleridir. Sade bir görüntü olduğu için daha çok tercih edilmektedir.
Oval Jakuzi, adı gibi oval şekillerde oluşan jakuzilerdir. Kenarları ve köşeleri oval şekillerde oluşmaktadır. Düz jakuzilerin sığmadığı bölgelere yerleştirilen jakuzilerdir. Daha hoş ve şık bir görünüme sahiptir.
Çift Kişilik Jakuziler düz ve oval jakuzilere göre oldukça geniş yapılmaktadır. Özel olarak çiftlerin, birbirleri ile vakit geçirmek için tercih edilen jakuzilerdir. Bu jakuziler tek başına rahat etmek isteyen kişiler için de tercih edilmektedir. Çift kişilik jakuzilerin düz ve oval şekillerinde türleri bulunmaktadır. Kişinin tercihlerine göre bu tarz jakuziler seçilmektedir
.
Otel, hamam ya da spor merkezleri içerisinde yer alan jakuzilerin alanları oldukça geniş olduğundan üç veya daha fazla kişi tarafından kullanılabilecek büyüklüktedir. Bu büyüklükteki jakuziler genellikle otellerde, spor merkezlerinde, spa merkezlerinde şık görünümleri ile rahatlatıcı özellikleriyle tercih edilmektedir. İsteğe bağlı hallerde 6 kişilik jakuzilerde kullanıma açıktır.
Jakuzinin çalışması için küvet içerisine su doldurulması gerekmektedir. Motorun belli bir düzeyini geçmesi ile motor suyu harekete geçirmektedir. Motorların çalışması ile jetlerin içerisinden su ve hava kabarcıkların çıktığı görülür. Jakuzide jetlerden çıkan suyun basınç hızları ayarlanabilmektedir. Jakuzi özelliklerine bağlı olarak kimi jakuzilerde termostat bulunması nedeniyle suyun belli sıcaklıklarda ayarlanması da sağlanmaktadır. Daha sonrada oluşan masaj etkisiyle vücut fazlasıyla rahatlama hissi duymaktadır.
Jakuzi kullanımının hem fiziksel hemde ruhsal açıdan da oldukça etkili yönleri bulunmaktadır. Jakuzi masaj uygulaması ile, suyun arındırıcı özelliği sayesinde kişinin zihninde oluşan kaygıların, kötü ve olumsuz düşüncelerden arındırılmasına mutlu ve doygun bir yaşantı sürmesine katkı sağlamaktadır.
Jakuzi, vücutta oluşan kas ve eklem ağrıların giderilmesinde oldukça etkili tedavi işlevi gören bir yöntemdir. Kasların fazlasıyla gevşemesini ve rahatlamasını, sinir uçlarına dokunarak kasların uyarılmasını sağlayarak kas ağrılarının ve kas tutulmalarının önüne geçmektedir.
Jakuzi, kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olmakta, vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasında da etkili olmaktadır.
Jakuzi sayesinde vücut olduğundan daha fazla esnek bir görünüm elde etmektedir. Uyku problemi çeken insanların uyku öncesi jakuzi terapi masajı ile vücutlarının gevşemesini sağlayarak daha rahat ve derin bir uykuya dalabilirler.
Jakuzinin bir diğer faydası da metabolizmanın hızlanmasını sağlamasıdır. Metabolizmayı hızlandırarak rahat ve kolay bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Fizik tedavi egzersizlerinde sıkça uygulanan bir yöntem olan jakuzi, suyun sayesiyle masaj etkisi vermektedir. Kişinin kendini sağlıklı ve dinç hissetmesine yol açtığı için mutluluk hormonunun salgılanmasında da etkilidir.
Vücutta oluşan yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılmasında da etkili olan Jakuzi, vücudun sıkılaşmasında ve güzel bir görünüm elde etmesine yardımcı olmaktadır. Jakuzi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve akut rahatsızlıkları olan kişilerde tedaviye yardımcı olmak için uygulanan yöntemlerden biridir.